I Jornada Temàtica de la Xarxa CRUSCAT “La Sociolingüística de la variació en l’àmbit de la llengua catalana”

Presentació

En el trànsit d’una lingüística autònoma, això és, centrada exclusivament en l’anàlisi de l’estructura de les llengües, a una lingüística que preveu programàticament la interacció entre les variables lingüístiques i les variables sociopragmàtiques, s’han posat damunt la taula un bon grapat d’enfocaments teoricometodològics. Sens dubte, un dels models més reeixits ha estat el variacionista, el qual, sota l’aixopluc d’un extens ventall d’etiquetes (dialectologia urbana, dialectologia social, sociolingüística estricta, sociolingüística quantitativa, model de regles variables, (socio) lingüística correlacional, sociolingüística de la variació, etc.), ha permès avançar en la caracterització social del llenguatge i en l’ordenació i l’explicació de la diversitat lingüística. La consideració de la llengua com un sistema ordenadament heterogeni i dinàmic constituirà, doncs, l’aportació epistemològica de més envergadura d’una manera d’entendre la llengua on la interacció comunicativa dels seus usuaris tindrà un paper especialment rellevant.

En l’àmbit territorial de la llengua catalana, la sociolingüística de la variació ha anat a recer de l’omnipresent sociologia del llenguatge. Tanmateix, malgrat l’esmentada preeminència, els treballs de caire variacionista tenen una presència significativa en la nostra tradició. Això sí, l’ortodòxia laboviana molt sovint ha deixat pas a tot un seguit d’abordatges que li atorguen una catalogació més complexa. Les diferents aportacions que es faran en les jornades que us oferim constitueixen una bona mostra de la diversitat de mirades de l’univers variacionista de la llengua catalana.

Inscripció

Per tal d’assistir a les Jornades, cal que us hi inscriviu. Feu-nos arribar un correu electrònic amb el vostre nom, cognoms, NIF i institució. El comitè organitzador certificarà l’assistència a la Jornada.

Web i seguiment en temps real

Podeu consultar el programa i les actualitzacions al web. Les sessions es podran seguir en línia el dia 6 de juny des del web de l’IEC. La Xarxa CRUSCAT disposa de canals a Twitter i Facebook, i web pròpia. També us podeu donar d’alta al Butlletí de la Xarxa CRUSCAT. Escriviu-nos a cruscat (arrova) demolinguistica (punt) cat.

Programa

6 de juny de 2012 (dimecres)

09:00 Recepció dels participants

09:15 Presentació de les Jornades. Mariàngela Vilallonga (Vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans), Miquel Àngel Pradilla (Director de la Xarxa CRUSCAT – IEC) i Maria Teresa Turell (Coordinadora de l’Àrea de Sociolingüística de la variació de la Xarxa CRUSCAT)

09:30 Conferència inaugural. Maria Teresa Turell (Universitat Pompeu Fabra) «Retrospectiva del model labovià de variació lingüística des del català»

10:15 Esteve Valls (Universitat de Barcelona) «Canvi morfològic vs. canvi fonològic en català nord–occidental»

10:45 Cristina Illamola (Universitat de Barcelona) «La convergència lingüística: retardador del procés de gramaticalització?»

11:15 Pausa

11:45 Brauli Montoya i Antoni Mas (Universitat d’Alacant) «Variació lingüística a la governació d’Oriola»

12:15 Josefina Carrera (Universitat de Barcelona) «A boca plena: vocals tòniques del lleidatà en entorns multilingües»

12:45 Jordi Ballart (Centre de Normalització Lingüística de l’Hospitalet de Lloregat) «Variació fònica al català de Barcelona: l’accent xava»

13:15 Maria Cabrera (Universitat de Barcelona) «El rotacisme de /d/ intervocàlica en alguerès. Interpretació i anàlisi quantitativa de la variació»

13:45 Discussió i Cloenda

14:00 Final de les Jornades

Organització

L’organització de les Jornades va a càrrec de la Xarxa CRUSCAT de l’Institut d’Estudis Catalans <http://www.demolinguistica.cat>. La Xarxa CRUSCAT és una xarxa científica que depèn de l’Institut d’Estudis Catalans i aplega diversos centres i grups de recerca que treballen sobre la situació i l’evolució del català. El principal objecte d’estudi són els usos, els coneixements i les representacions de la llengua. Les tasques que la Xarxa CRUSCAT duu a terme són: aplegar la informació existent i analitzar-la críticament, destriar els factors crucials de l’evolució de la comunitat lingüística catalana i generar sinergies entre els especialistes en estudis de l’ús.

Lloc i dates

Dimecres 6 de juny de 2012

Barcelona, Institut d’Estudis Catalans (Carme, 47), sala Nicolau d’Olwer

Programa en línia: http://blocs.iec.cat/cruscat/jornada/variacionisme/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s