«Qui parla castellà a Catalunya? Consideracions a propòsit d’un article» nou apunt de Xavier Vila al blog “Amb certa calma-qüestions de llengua i societat”

Després de la publicació  del llibre El español en contacto con las otras lenguas peninsulares, dimecres passat Xavier Vila va escriure un apunt al seu blog titulat «Qui parla castellà a Catalunya? Consideracions a propòsit d’un article», fent referència a l’article que va incloure al llibre editat per Dolors Poch Olivé: «¿Quién habla hoy en día el castellano en Cataluña? Una aproximación demolingüística».

A jutjar per les dades disponibles, la immensa majoria del castellà produït a Catalunya, concretament un 78% del total, el generarien els castellanoparlants inicials, mentre que només un 10% seria produït pels catalanoparlants inicials. Un altre 10% seria produït per al·loglots inicials, és a dir, per gent que de petits van aprendre terceres llengües o combinacions de llengües –normalment fora de Catalunya– però que usen el castellà com a llengua franca. Finalment, els bilingües aportarien un escàs 2% al total de castellà parlat a Catalunya. D’altra banda, és molt interessant d’assenyalar que la majoria del castellà parlat a Catalunya seria produït per persones nascudes fora del Principat: 33% del total el generarien persones nascudes a la resta de l’Estat, un 12% persones nascudes a Llatinoamèrica, i un 8% més el produirien persones nascudes a països estrangers no hispanòfons.

Font: Amb certa calma

Més informació sobre el llibre El español en contacto con las otras lenguas peninsulares i els articles de Xavier Vila i Cristina Illamola que inclou: enllaç.

Anuncis