«20. Els tàtars de Crimea: qui són i d’on venen», Miquel Cabal

Aquest dilluns, 20 de març, el membre del CUSC, Miquel Cabal va publicar un text titulat  «20. Els tàtars de Crimea: qui són i d’on venen» a la secció Notes del web de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural.

Tàtar o tàrtar?

[…] Les versions adaptades al català de les autodenominacions de les llengües i pobles escindits de l’antic genèric tàrtar (pensem, per exemple, que seria força incongruent denominar tàrtars i no tàtars els nadius del Tatarstan), a més a més de la profusió de la forma tàtar (sense la erra medial) en altres llengües europees (anglès, alemany, italià), ens porten a preferir aquesta adaptació directa de l’etnònim original tatar i, per tant, a desestimar-ne la forma antiga.

Quina llengua parlen els tàtars de Crimea?

El tàtar de Crimea pertany a la branca turquesa de les llengües altaiques. És una de les llengües parlades per la població turquesa de la península de Crimea. Les llengües turqueses formen un contínuum dialectal amb un grau d’intel·ligibilitat molt elevat, que es veu minvat només entre varietats separades per grans distàncies geogràfiques. El tàtar de Crimea és una llengua de transició que inclou elements dels grups oguz i kiptxak.

Anuncis