Cursos d’estiu Els Juliols a la UB

Els Juliols són els cursos d’estiu de la Universitat de Barcelona. Tracten temes d’actualitat, d’interès social i de referència des d’una perspectiva multidisciplinària i crítica, i abracen diversos àmbits de coneixement: arts i humanitats, ciències socials, ciències naturals i de la salut, i recursos i estratègies.

Aquest any, hi ha dos cursos coordinats o en què hi intervindran investigadors del CUSC:

  • «Filòlegs i sociolingüistes, detectius de les paraules»: 

    La lingüística forense és una disciplina amb un gran recorregut al món anglosaxó, però poc coneguda al nostre país. Aquesta branca especialitzada de la lingüística aplicada, a mig camí entre els segles XX i XXI, requereix una formació molt específica que es fonamenta en la sociolingüística, concretament, en la variació en el grup i en l’individu, i en l’àmbit forense.

    Per tot això, el principal objectiu d’aquest curs és introduir els assistents a la lingüística forense, un dels camps d’aplicació més directa de la sociolingüística, tot partint de la sociolingüística, les seves teories i metodologies principals, però també observant-la des de l’anàlisi del discurs, la sintaxi, la pragmàtica…know

    També s’abordaran casos polítics i sentències actuals per conèixer la vessant forense i, alhora, per demostrar la repercussió que pot arribar a tenir en la societat la feina d’un lingüista forense. Així doncs, el curs es presentarà des de una vessant pràctica, però fonamentada en unes bases teòriques sòlides.

    Consulteu el programa aquí.

 

  • «Les novetats de la normativa catalana»:

Amb la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana i l’aprovació de l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, a finals del 2016, va culminar el procés d’actualització de la normativa de la llengua catalana posterior a Pompeu Fabra.

La Gramàtica de la llengua catalana és una obra de més de 1.400 pàgines que proporciona molta informació nova i que, sobretot, aplica un enfocaResultat d'imatges de gramatica IECment nou a l’hora de donar criteris per a la llengua estàndard, és a dir, per als usos públics i formals de la llengua.

En aquest curs s’analitzaran les principals novetats de les dues obres i es donarà informació útil per poder llegir i consultar autònomament la Gramàtica.

Consulteu el programa aquí.

 

 

Anuncis