Presentació a les autoritats europees del llibre blanc del projecte LEARNMe amb participació del CUSC (UB)

Divendres passat i en presència del comissari europeu per a l’educació, la cultura, la joventut i l’esport, el senyor Tibor Navracsics, especialistes d’arreu del continent van debatre a Budapest les primeres conclusions del projecte LEARNMe sobre diversitat lingüística a Europa, en el qual participa el Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació de la UB.

El comissari Navracsis durant la seva intervenció

El comissari Navracsis durant la seva intervenció

La presentació del llibre blanc Mercator-LEARNMe divendres 18 de setembre de 2015 a Budapest, en el marc del Simposi Internacional de clausura del projecte, va comptar amb l’assistència del comissari europeu per a l’educació, la cultura, la joventut i l’esport, el senyor Tibor Navracsics, que també va realitzar la conferència inaugural del Simposi. En el seu discurs, el comissari europeu va fer èmfasi en la importància de protegir la diversitat cultural i lingüística de la Unió Europea i va destacar el paper integrador en l’àmbit social i intercultural de les llengües regionals i minoritàries.

El projecte LEARNMe, Language and Education Addressed through Research and Networking by Mercator, ha estat dut a terme per cinc centres de recerca europeus, tots ells membres de la Xarxa Mercator, entre els quals hi ha el CUSC (UB). El projecte, dedicat a debatre i replantejar el paper de les llengües minoritzades en l’àmbit dels mitjans de comunicació, l’ensenyament i el marc legal, ha organitzat una sèrie de jornades internacionals especialitzades des del 2013 a Aberystwyth, Estocolm i Barcelona.

El Simposi Internacional de Budapest va ser organitzat pel Centre de Recerca del Multilingüisme de Budapest de l’Institut de Recerca en Multilingüisme de l’Acadèmia Hongaresa de Ciències. El programa va comptar amb nombrosos experts en el camp del multilingüisme i la diversitat lingüística en diversos àmbits, com ara la política, el dret, la sociologia, la pedagogia i la lingüística. Entre els temes abordats va destacar l’atenció atorgada als problemes tant de les comunitats sordes —el Simposi comptà amb interpretació simultània a la llengua de signes hongaresa— com de la minoria romaní, especialment significativa al país amfitrió del Simposi.

Els responsables de la Xarxa en l’acte de lliurament del llibre blanc al comissari Navracsis

Els responsables de la Xarxa en l’acte de lliurament del llibre blanc al comissari Navracsis