F. Xavier Vila, director del CUSC-UB, nomenat Secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya

F. Xavier Vila, nou Secretari de Política Lingüística

Avui, dimarts 29 de juny de 2021, s’ha fet públic el nomenament de F. Xavier Vila i Moreno com a nou Secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya per als propers quatre anys. Els membres del CUSC-UB, centre de recerca que ha dirigit entre 2010 i 2021 i del qual va ser membre fundador i secretari entre 1998 i 2010, celebrem el seu nomenament, li desitgem molts encerts i bona feina, i li oferim la nostra col·laboració.

F. Xavier Vila és catedràtic de sociolingüística catalana del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona, del qual ha estat Director entre novembre de 2017 i juny de 2021. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1989) i doctor en Lingüística per la Vrije Universiteit Brussel (1996), ha impartit docència en diverses universitats nacionals i estrangeres. Va ser el director del Màster en Assessorament, Política Lingüística i Serveis Editorials de la Universitat de Barcelona. Des d’abril del 2010 fins al seu nomenament com a Secretari ha estat director del CUSC—Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. Anteriorment havia estat el primer director de la Xarxa CRUSCAT (Coneixements, Representacions i Usos del català) de l’Institut d’Estudis Catalans (2004-2009).

Vila té nombroses publicacions especialitzades en forma de llibres, capítols de llibre i articles en revistes i també s’ha dedicat a la divulgació científica en forma d’articles a la premsa, conferències i altres activitats. Entre les seves darreres publicacions hi ha, entre d’altres, l’estudi Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per promoure l’ús de la llengua, fet en col·laboració amb Marina Massaguer i Avel·lí Flors-Mas, i els seus capítols sobre política lingüística en l’educació i sobre demolingüística apareguts al Manual of Catalan Linguistics, editat a Berlín per Joan A. Argenter i Jens Lüdtke el 2020.

Convoquem una tercera edició del curs «Els discursos sobre la promoció del català»

El curs acadèmic 2021/2022 se celebrarà la tercera edició d’aquest curs d’extensió universitària, reconegut com a certificat d’extensió universitària per la Universitat de Barcelona (3 crèdits ECTS), que tornarà a celebrar-se en línia entre l’octubre de 2021 i el juny de 2022.

El curs s’adreça a diferents perfils de destinataris, sense requisits de titulacions prèvies, i té com a objectius proporcionar un coneixement específic sobre els discursos que s’utilitzen en l’àmbit de la promoció de la llengua catalana i dotar els i les estudiants de capacitat de resposta argumentativa. Té una durada de 75 hores, amb 30 hores de sessions de docència síncrona en línia, de caràcter teòric i pràctic, i 45 hores de treball autònom dels estudiants. Les sessions en línia combinaran ponències d’acadèmics experts amb seminaris pràctics conduïts pel personal investigador del CUSC—Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. La preinscripció està oberta entre l’1 de juny i el 15 de setembre de 2021, i les places són limitades.

El curs l’organitza el CUSC amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona.

Tota la informació sobre el curs està disponible al web https://www.ub.edu/discursospromociocatala/

Article sobre la història del CUSC-UB a Estudis Romànics

F. Xavier Vila, director del CUSC-UB, i Avel·lí Flors-Mas, secretari, signen un article sobre les dues dècades de trajectòria del centre que acaba d’aparèixer publicat en el volum 43 d’Estudis Romànics, editada per l’Institut d’Estudis Catalans.

En les conclusions, els autors repassen els mèrits i els reptes pendents per al centre, i apunten que:

«Durant la seva segona dècada de vida, el CUSC ha consolidat el seu paper de centre de referència pel que fa a la recerca en sociolingüística i política lingüística al país. El centre ha generat recerca pròpia i l’ha difosa entre la comunitat científica, ha format nous investigadors, ha transferit coneixement especialitzat a les institucions i els organismes interessats, i ha procurat fer accessible aquest coneixement també entre el públic general interessat. Al llarg dels anys, ha construït sinergies amb les institucions del seu ram i ha bastit aliances amb grups i centres similars d’altres països que li han permès participar en diverses iniciatives internacionals i projectar fora de les nostres fronteres part de la recerca feta al país»

L’article està disponible en aquest enllaç.

Bon Nadal i bon 2021!

Des del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació us desitgem un bon Nadal i un 2021 millor que l’any que acomiadem. La postal representa part del repertori lingüístic de la nostra comunitat de recerca, que cada dia va creixent.

Presència del CUSC al cicle de la SOCS sobre el model lingüístic de l’educació obligatòria a Catalunya

Entre el desembre de 2020 i el març de 2021, la Societat Catalana de Sociolingüística, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, ha organitzat un cicle de reflexió i debat sobre el model lingüístic de l’educació obligatòria a Catalunya.

En l’activitat, estructurada entorn de quatre taules rodones amb diferents focus temàtics, hi intervindran diversos membres del CUSC. F. Xavier Vila, director del centre, participarà en la primera taula, dimecres 9 de desembre, sobre els principis i resultats del model de conjunció en català, juntament amb Joaquim Arnau, Francina Martí i Carme Rider. Dimecres 10 de febrer, Eva Pons intervindrà en la tercera taula, sobre la conflictivització de l’educació lingüística a Catalunya, que també comptarà amb la participació de Pere Mayans i Àlex Gutiérrez. De la seva banda, dimecres 13 de gener Llorenç Comajoan moderarà la segona taula del cicle, sobre «Reptes i oportunitats de l’educació lingüística a Catalunya: la realitat dels centres educatius», en què participen com a ponents Xavier Planàs, Puri Pinto i Xavier Diez.

L’activitat de celebrarà en línia. Podeu accedir als enllaços per seguir les sessions al web de la SOCS.

F. Xavier Vila participa al webinar “La llengua a TV3”, organitzat per la Fundació Congrés de Cultura Catalana

Dimecres 14 d’octubre de 2020, a les 18:30h, F. Xavier Vila, director del CUSC-UB i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB, participarà en un webinar sobre “La llengua a TV3” organitzat per la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

A la taula rodona hi intervindran també Vicent Sanchis, director de TV3, i Juliana Canet, comunicadora.

La llengua a TV3

Més informació i inscripcions a https://fundaciocongres.cat/la-llengua-a-tv3/

Marina Massaguer i Avel·lí Flors-Mas a la IV Jornada de Dinamització Lingüística

Imatge

Dilluns vinent, 5 d’octubre, tindrà lloc la IV Jornada de Dinamització Lingüística, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

La jornada, que es podrà seguir en línia, se centrarà en les actituds, representacions i comportaments lingüístics, i comptarà amb ponències d’experts d’arreu dels territoris de parla catalana, entre els quals dos investigadors del CUSC-UB: Marina Massaguer i Avel·lí Flors-Mas. A més, hi intervindran Isidor Marí, Bernat Joan, Nanda Ramon i Mireia Trenchs.

Les persones interessades es poden inscriure a la jornada fins dimecres, 30 de setembre, en aquest enllaç.

Nova publicació: “Llengua i dialectes: esperances per al català, el gallec i el basc”

Les Edicions de la Universitat de Barcelona acaben de publicar, dins de la Col·lecció Lingüística Catalana, el volum Llengua i dialectes: esperances per al català, el gallec i el basc, editat per Maria Pilar Perea i per Emili Boix-Fuster, membre del Consell de Direcció del CUSC-UB.

El volum recull les contribucions que es van presentar a la vint-i-cinquena edició del Col·loqui Lingüístic de la Universitat de Barcelona (CLUB 25), que va tenir lloc el 17 de novembre de 2017 amb el títol «Un CLUB més que un Club: 25 anys enraonant sobre la llengua». Està estructurat en dos apartats, el primer dedicat a qüestions sociolingüístiques i de política lingüística, amb reflexions sobre «L’abast, les possibilitats i els límits de les polítiques lingüístiques», i el segon a aspectes dialectològics, amb el títol «Estàndard, dialectes i dialèctica». A més de les ponències del CLUB 25, el volum incorpora dos textos inèdits sobre la situació del basc i del gallec, respectivament.

El llibre compta amb aportacions de diferents membres del CUSC-UB: a més d’editar el volum, Emili Boix-Fuster hi publica un capítol titulat «Polítiques lingüístiques: per què tanta intolerància envers la diversitat?», i també hi participen Albert Bastardas («Polítiques lingüístiques: possibilitats, límits i accions») i Pere Comellas («Les polítiques lingüístiques i la diversitat: compatibles?»).

Podeu adquirir el llibre en aquest enllaç, en què també podreu consular l’índex i la introducció del volum, a càrrec dels editors.

.

Disponibles els enregistraments dels seminari web del curs 2019/2020

La crisi sanitària i el confinament a causa de la COVID-19 va obligar a reprogramar el tram final del curs 2019/2020 del seminari de sociolingüística i política lingüística del CUSC-UB com a seminaris web entre el 12 de juny i el 10 de juliol de 2020.

Els cinc seminaris web van ser enregistrats i es poden recuperar, ara, al canal de YouTube del CUSC-UB, en la llista de reproducció «Seminaris».