«’Per’ i ‘per a’ davant d’infinitiu a la GIEC», nou article de Neus Nogué al blog “en altres paraules”

El passat 7 de gener, Neus Nogué va publicar al blog “en altres paraules” un article titulat «‘Per’ i ‘per a’ davant d’infinitiu a la GIEC», on resumeix i comenta com la Gramàtica de l’IEC ha plantejat la debatuda qüestió del “per” i el “per a” davant d’infinitiu.

La GIEC ha optat per un criteri polimòrfic: dona tres sistemes diferents perquè els usuaris optin pel que els sembli millor o s’adapti més bé a la seva parla, al seu estil, a l’àmbit de l’organització de què formen part o al text que estan escrivint.

«Espanya i la igualtat de llengües», nou article de Carles de Rosselló al blog La BBC

El passat 31 de desembre del 2016, Carles de Rosselló va publicar un nou apunt al seu blog La BBC, titulat «Espanya i la igualtat de llengües».

En un article a La Vanguardia, Francesc de Carreras recorda que el catalanisme polític de principis dels 80 tenia com a objectiu lingüístic considerar el català llengua oficial, en igualtat de condicions que el castellà. Segons el catedràtic, això es va aconseguir “sobradamente” amb la Constitució i l’Estatut. Des del meu punt de vista, l’arribada de la democràcia va possibilitar, efectivament, que el català fos llengua oficial però indiscutiblement en profunda desigualtat de condicions respecte del castellà.
[…] En la part final del seu article, Carreras afirma que “lo que debería hacerse es replicar con datos y argumentos las mentiras y falsedades a favor de la independencia, (…) y convencer a los catalanes de las muchas ventajas que nos supone pertenecer a España (…)”. Doncs bé, resto expectant que hom m’expliqui quin avantatge suposa per a la llengua catalana romandre en un Estat en què només hi ha 8 canals de televisió en català a Catalunya, 32 en castellà i 231 en castellà a tot Espanya (ho vaig analitzar en aquest apunt).

Moren Tullio De Mauro i Zygmunt Bauman

La setmana passada, Tullio De Mauro va morir a l’edat de 84 anys. El lingüista, professor, investigador i assagista italià va introduir la lingüística moderna a Italià i hi va dedicar més de 50 anys de la seva vida. Dirigint sempre la mirada cap als parlants, les contribucions lingüístiques de De Mauro són insubstituïbles de principi a fi.

de-mauro

Font: La Repubblica

A començaments d’aquesta setmana ens deixava un altre gran pensador, sociòleg i professor emèrit de la Universitat de Leeds, Zygmunt  Bauman. Conegut per ser  l’ideòleg de la «modernitat líquida», Bauman, al llarg de la seva carrera professional, va dedicar més de 50 anys al desenvolupament d’una sociologia crítica amb temes com les classes socials, l’hermenèutica, la modernitat i postmodernitat, el consumisme i la globalització.

bauman

Font: El País

Cinquena sessió del Seminari de Sociolingüística i Política Lingüística del CUSC-UB

john-edwardsAquest divendres 13 de gener del 2017 tindrà lloc la cinquena sessió del curs 2016/2017 del Seminari de sociolingüística i política lingüística del CUSC. En aquesta ocasió, Natxo Sorolla (URV, Xarxa Cruscat i CUSC-UB) comentarà el llibre de John Edwards, Minority Languages and Group Identity. Cases and Categories (Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins, 2010).

Trobareu les dates d’aquesta i de les següents sessions del seminari a la nostra agenda i, per més informació, podeu consultar el blog del seminari.

Presentació del número 26 de Treballs Sociolingüística Catalana: Les llengües en les tecnologies de la informació i la comunicació

tsc26Demà, dimarts 10 de gener del 2017, la Societat Catalana de Sociolingüística (IEC) organitza l’acte de presentació del número 26 de la revista Treballs de Sociolingüística Catalana, titulat «Les llengües en les tecnologies de la informació i la comunicació». L’esdeveniment tindrà lloc a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC a les 19h.

El monogràfic d’enguany compte amb diversos articles de membres del CUSC-UB:

 

 

Revista de Llengua i Dret, nº66 (desembre del 2016)

llengua-i-dret

La Revista de Llengua i Dret/Journal of Language and Law, de periodicitat semestral, acaba de publicar el número 66, en el qual han participat dos membres del CUSC-UB:

Podeu descarregar-vos tots els articles del darrer número de la Revista Llengua i Dret/Journal of Language and Law a través del següent enllaç: Núm. 66 (desembre 2016).

Resum de l’última sessió del seminari del CUSC-UB

El dimecres passat, 14 de desembre, Carles Múrcia va impartir una ponència sobre el model d’estandardització composicional i plural aplicat a l’amazic, al Seminari de Sociolingüística i Política Lingüística del CUSC-UB. Avui, el blog del seminari ha publicat un resum molt detallat de la seva intervenció.

Múrcia va defensar que “la intervenció més eficaç és la menys intervencionista possible”. No es tracta d’“ensenyar a parlar” o de restituir la llengua a un passat “pur” o “incontaminat” d’elements exògens: des del seu punt de vista, només cal neutralitzar les influències que no permeten un desenvolupament genuí de la llengua.

Font: Blog del Seminari del CUSC-UB