Article de Carles de Rosselló al diari “Lliure i millor”

El diumenge passat, 23 d’abril, el diari digital “Lliure i millor” va publicar un article de Carles de Rosselló titulat «Luis Enrique i el català».

El Luis Enrique ha estat vinculat al Barça 14 temporades: 8 com a jugador i 6 com a entrenador, i només 1 com a entrenador de la Roma. Uns pocs mesos a Itàlia han estat suficients perquè l’asturià respongui en italià; 14 anys a Barcelona no són suficients per fer-ho en català. La comparació és feridora.

Font: Lliure i millor

Nou apunt de Carles de Rosselló al blog “La BBC”

El passat 18 d’abril, Carles de Rosselló va publicar un nou apunt al seu blog sobre sociolingüística, “La BBC”. L’article es titula ‘A Dinamarca els diaris han passat de “Barcelona, Espanya” a “Barcelona, Catalunya”’ i es tracta d’una entrevista a Mark Hau, un investigador de doctorat d’Estudis Europeus a la Universitat d’Aarhus que es dedica a l’estudi de les nacions sense estats, sobretot als casos d’Escòcia i Catalunya.

Com definiries el moviment sobiranista català?

Això és exactament el que estic intentant estudiar i és un tema complicat. Diria que ara mateix és un moviment de canvi social progressista dins d’un marc català. Dins del moviment hi ha temes o aspiracions diversos: de “nacionalisme”, de democràcia local, de política social, de drets lingüístics o de redistribució de la riquesa. Molta gent vol fer un país nou i sobretot diferent -i em fa molta il·lusió veure com serà. Si tot plegat fos només per un canvi de bandera, quin sentit tindria? Tinc l’esperança que una Catalunya independent seria una força per fer política social i progressista a Europa.

Font: La BBC

Accessible en línia el vídeo del seminari Complèxica 13 – «Language Policy in Canada and Spain»

Ja podeu consultar el vídeo del tretzè seminari de la sèrie Complèxica – Seminaris per a la transdisciplinarietat, a càrrec de Kenneth McRoberts (Universitat de York, Toronto), que es va celebrar el 5 d’abril del 2017.

Conferències d’aquest dijous: Vanessa Bretxa i Miquel Cabal

Dijous 27 de maig se celebren dues conferències impartides per membres del CUSC-UB.

Vanessa Bretxa participarà en el II Cicle de Conferències sobre Sociolingüística a les Terres de l’Ebre: Llengua, societat i poder, enguany  titulat “L’escola i la revitalització del català: la llengua a l’aula i al pati”, amb una conferència titulada «Les llengües dins l’aula: una perspectiva longitudinal». L’acte tindrà lloc al Campus URV Terres de l’Ebre (Avda Remolins 13-15, Tortosa) a les 18h.

Organitza: Antena Cultural Tortosa de la URV, Òmnium, el col·lectiu Som Escola i el Consorci per a la Normalització Lingüística

Miquel Cabal impartirà la conferència «El tàtar de Crimea: situació i perspectives» a les 19h a la Sala Puig i Cadafalch de l’IEC (Carrer del Carme 47, Barcelona), en un acte organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans.

III Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat

El dimecres que ve, 26 d’abril, se celebra el III Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat, enguany titulat «Afer d’estat: La llengua i la literatura a les aules». Aquest simposi organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la UAB té com a objectius analitzar i debatre críticament la presència de les matèries de llengua i literatura catalanes en els currículums educatius d’aquests darrers anys, i també suggerir la millora dels continguts, de les metodologies i dels recursos aplicables a l’aula.

La membre del CUSC-UB, Núria Alturo, participarà al simposi amb la ponència «La formació del professorat d’ensenyament secundari: competències, incompetències i negligències», que presentarà conjuntament amb el professor Albert Soler.

VII Congrés Català de Sociologia: La postveritat i la manca de reflexió, una nova realitat del segle XXI?

Demà i divendres, dies 21 i 22 d’abril, se celebra el VII Congrés Català de Sociologia, que té com a objectius principals consolidar i promoure la sociologia catalana.

Al llarg del congrés hi haurà participacions de 6 membres del CUSC-UB.

Divendres 21 d’abril 15.15-17.00

Aula 304

  • «El treball lingüístic en la societat de la informació: cap a un sistema d’indicadors». Josep Ubalde; Amado Alarcón
  •  «Preservació de llengües en el marc de la complèxica». M. Àngels Massip-Bonet

Aula 309. Grup de Treball 6. Tècniques i mètodes

  • «Les xarxes socioals, els límits etnolingüístics i la tria lingüística. Blockmodeling i anàlisi ERGM». Natxo Sorolla Vidal

Aula 503. Grup de Treball 8. Educació

  • «Les veus del professorat: discursos lingüístics dels docents a secundària». Vanessa Bretxa; Llorenç Comajoan; F. Xavier Vila

Dissabte 22 d’abril 09.00-10.45, Aula 304

  • «Sintetitzant la complexitat sociolingüística. Índex, grups sociolingüístics i rols». Natxo Sorolla; Xavier Vila

Dissabte 22 d’abril 15.15-17.00, Aula 304

  • «La integració lingüística a través de l’escola en una societat altament bilingüitzada: un estudi longitudinal». Vanessa Bretxa; Llorenç Comajoan; F.Xavier Vila

Programa sencer