Disponibles en línia les conferències del 24è Col·loqui Lingüístic de la Universitat de Barcelona

Ja es pot accedir a tots els vídeos sobre les conferències del CLUB24: «La promoció de l’ús de la llengua des del sistema educatiu: realitats i possibilitats», que es va celebrar el 4 novembre a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona sota l’organització del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, i el Grup d’Estudi de la Variació.

 

Carles Múrcia i l’estandardització de l’amazic

El proper dimecres, 14 de desembre, tindrà lloc la quarta sessió del Seminari de sociolingüística i política lingüística del CUSC-UB (18h, aula 0.3 de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona). El seminari, a càrrec de Carles Múrcia (UB), tractarà sobre l’aplicació a l’amazic d’un model d’estandardització composicional i plural.

L’any 2010, Múrcia es va doctorar amb una tesi sobre l’amazic titulada «La llengua amaziga a l’antiguitat a partir de les fonts gregues i llatines» i, recentment, ha participat en l’estandardització de la llengua amaziga, publicant, en col·laboració amb Salem Zenia, el Diccionari Amazic-Català / Català-Amazic (Llibres de l’Índex, 2016).

amazic

Article de Carles de Rosselló al diari “Lliure i millor”

Ahir el diari digital “Lliure i millor” va publicar un article de Carles de Rosselló sobre el xovinisme lingüístic titulat «El xovinisme o la força d’un article».

En francès, com en català, l’article determinat serveix per distingir el substantiu que l’acompanya, per atorgar-li un tret diferencial respecte de la resta. És així, doncs, com el francès, en paraules d’Hollande, és la llengua de la raó, de la llibertat i de l’emancipació, en contraposició a totes les altres llengües del món, que tenen altres característiques, però no aquestes atès que són exclusives, pel que sembla, del francès.

Natxo Sorolla entre els guanyadors de la 27a Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental

El passat 25 de novembre es va celebrar la 27a edició de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, organitzat per Òmnium Cultural. D’entre els premis que es van otorgar, Natxo Sorolla Vidal va rebre el 16è Premi Jaume Camp de Sociolingüística pel seu treball Tria de llengües i rols sociolingüístics a la Franja des de la perspectiva de l’anàlisi de xarxes socials.

Natxo.jpg

Foto: Mar Martín Vela

Article d’Emili Boix al diari “ara.cat”

Aquest diumenge el diari digital “ara.cat” va publicar l’article d’Emili Boix titulat «Woolard: la profunditat de la mirada estrangera». És un article dedicat a l’antropòloga Kathryn Woolard i a la seva trajectòria d’estudi sociolingüístic de la situació de Catalunya des d’una perspectiva externa.

Des del 1979, des del final de la dictadura, Woolard ha estudiat amb delicadesa el joc i el xoc de llengües a Catalunya i ha sabut, amb la paciència d’observadora participant, característica d’una antropòloga solvent, entendre la nostra situació sociolingüística. Tal vegada veure’ns des de San Diego, al sud de Califòrnia, li ha permès entendre’ns millor que nosaltres mateixos. […] L’homenatjada fa un bon diagnòstic: el català certament domina en l’ensenyament reglat a l’escola primària pública o a l’administració més local, però perd per golejada en els mercats globalitzats, en la cultura de masses i en l’administració central de l’Estat.

Resum de l’última sessió del seminari amb Elvira Riera al Blog del Seminari del CUSC-UB

El divendres passat, 18 de novembre, Elvira Riera va comentar el llibre Linguistic Justice for Europe and for the World (Oxford University Press, 2011), de Philippe Van Parijs, al Seminari de Sociolingüística i Política Lingüística del CUSC-UB.

Ahir, el blog del seminari va publicar un resum de la seva intervenció, la qual va ser molt escaient tenint en compte que recentment Riera ha defensat una tesi doctoral que tracta precisament la noció de justícia lingüística: “Why Language(s) Matter to People. A theoretical and comparative approach to linguistic justice in western democracies. The case of mixed societies”.

Resum de la sessió del seminari amb Kathryn Woolard al Blog del seminari del CUSC-UB

Dimecres 16 de novembre del 2016, vam tenir l’honor i el plaer de rebre a l’antropòloga Kathryn A. Woolard en una sessió extraordinària del seminari de sociolingüística i política lingüística del CUSC-UB. La sessió és va estructurar a través de preguntes i respostes sobre l’últim llibre de l’antropòloga, Singluar and Plural. Ideologies of Linguistic Authority in 21st Century Catalonia (Oxford University Press, 2016), i es van tractar temes tan interessants com les ideologies de l’anonimat, l’autenticitat i el naturalisme lingüístics.

El blog del seminari del CUSC ha publicat un resum d’aquesta sessió extraordinària  del seminari.

16-11-16-12-09-12-743_deco.jpg