Publicat el llibre «Los tiempos verbales del español. Descripción del sistema y su adquisición en segundas lenguas», de Llorenç Comajoan i Manuel Pérez Saldanya

Ja s’ha publicat el llibre Los tiempos verbales del español. Descripción del sistema y su adquisición en segundas lenguas (Editorial Octaedro) de Llorenç Comajoan-Colomé, investigador del CUSC, i Manuel Pérez Saldanya.

Este manual se dirige a todo aquel docente que, aunque posee conocimientos de 
didáctica de segundas lenguas, es consciente de que le faltan conocimientos sobre lingüística y adquisición de lenguas. Los autores abordan un tema central en cualquier clase de español como segunda lengua: la expresión de la temporalidad mediante las categorías de tiempo y aspecto verbales. A lo largo de sus capítulos, que combinan justificaciones teóricas con ejemplos y reflexiones para el lector, se analizan los conceptos de tiempo, aspecto y modalidad contrastando las formas y usos de los tiempos verbales en español y cuatro lenguas más (inglés, rumano, amazigh y chino). El capítulo final se centra en los procesos de adquisición del tiempo y el aspecto en español como segunda lengua. La obra, lejos de negar la complejidad de la enseñanza y el aprendizaje del sistema verbal español, la afronta aportando diversas observaciones en torno a la enseñanza de segundas lenguas, así como reflexiones metalingüísticas encaminadas a facilitar tanto la tarea del alumno como la del profesor.

Los tiempos verbales del español

Coberta del llibre

Anuncis

Ja podeu veure la conferència de Quico Sallés: «Premsa, opinió, procés i justícia: les realitats paral·leles»

El 9 de novembre a les 10 h, a l’aula 0.3 de l’Edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la UB, va tenir lloc la conferència inaugural del Màster de Comunicació Especialitzada, a càrrec del periodista Quico Sallés, titulada «Premsa, opinió, procés i justícia: les realitats paral·leles».

Si us la vau perdre, podeu recuperar-la aquí.

 

Quico Sallés durant la conferència

Crida d’articles per al proper número de la revista Llengua, Societat i Comunicació (LSC)

Número 17: “Noves perspectives a l’entorn de l’aprenentatge inicial del llenguatge” (2019)

Llengua, societat i comunicació (http://revistes.ub.edu/index.php/LSC) és una revista electrònica de periodicitat anual que té l’objectiu de difondre treballs centrats en la interfície entre llengua i societat. La revista té la voluntat expressa de transferir el coneixement interdisciplinari entre llengua i societat a la comunitat científica i també a la societat. D’acord amb aquest objectiu, el propòsit central de la revista és presentar diferents estats de la qüestió sobre diferents connexions entre la llengua i la societat en un sentit ampli. Per aquest motiu, els articles estan escrits per a un públic no expert (estudiants de graus i màsters, investigadors d’altres àrees de coneixement, etc.).

En els darrers anys, els estudis sobre l’aprenentatge inicial del llenguatge han experimentat importants canvis de perspectiva, sovint propiciats per noves metodologies d’estudi. En la descripció de les etapes inicials del desenvolupament lingüístic s’han incorporat gran quantitat de dades relatives al primer any de vida, conductes precursores del procés d’aprendre a parlar, i s’han descrit habilitats que estan presents molt més aviat del que sabíem. Aquestes dades venen sovint ratificades per estudis de neuroimatge que, juntament amb dades conductuals, estan contribuint a una millor caracterització de les capacitats inicials i dels canvis que es produeixen en els infants, canvis que són fruit d’una complexa interacció entre factors maduratius i de l’experiència. Aquesta perspectiva també s’ha ampliat amb la incorporació d’anàlisis que avaluen l’impacte de les claus audiovisuals en el processament de la parla i la rellevància que la cara (l’expressió facial i el gest articulatori del parlant) té sobre els aprenentatges inicials. Altres estudis han adoptat una visió més àmplia i s’han apropat a l’individu, a l’aprenent del llenguatge considerat de forma més global, connectant, per exemple, els canvis en les capacitats motrius al llarg del primer any de vida amb els progressos en l’àmbit comunicatiu i lingüístic. Nous mètodes han permès que els contextos d’interacció es puguin descriure cada cop amb més detall i precisió i s’ha confirmat el paper de la mirada i del gest de l’adult com una font bàsica per a l’aprenentatge. També els estils interactius i la rellevància de la prosòdia i la música han passat a ocupar un primer terme, no únicament en les etapes inicials, sinó també en els contextos d’intervenció davant possibles dificultats del llenguatge. Les etapes inicials d’aprenentatge del llenguatge es veuen, doncs, modulades per múltiples factors que revelen la complexitat de la tasca des de la perspectiva de l’aprenent. Caracteritzar millor la variabilitat que acompanya aquests processos d’aprenentatge representa un altre canvi de perspectiva que està present en la recerca actual, on l’èmfasi se situa no només a descriure l’existència de diferents trajectòries d’aprenentatge, sinó també a explicar els factors que les determinen. La connexió a llarg termini entre les habilitats i aprenentatges inicials i la competència lingüística en edats més avançades segueix essent un repte per a la recerca en aquest àmbit.

El número 17 de Llengua, Societat i Comunicació se centra en la presentació de l’estat de la qüestió sobre el procés d’aprenentatge del llenguatge, amb especial atenció en les etapes inicials, els mecanismes implicats i el rol que diferents factors juguen en aquest aprenentatge i/o el modulen. Hi són benvinguts articles de difusió de la recerca en adquisició/aprenentatge del llenguatge des d’una perspectiva neurocognitiva i lingüística, amb repercussió en àrees de coneixement que hi estan vinculades, com ara la psicolingüística o la psicologia evolutiva. Es valoraran especialment els articles que plantegin de forma entenedora per al lector no especialitzat els assoliments i els reptes de futur per a aquest camp d’estudi, entès en sentit ampli.”

La data màxima per a la recepció d’articles és el 20 de febrer de 2019. Podeu enviar els articles seguint les indicacions de l’enllaç següent: http://revistes.ub.edu/index.php/LSC/about/submissions#onlineSubmissions

F. Xavier Vila a l’Ara: «El nou model lingüístic escolar, una aposta»

Ahir, dimarts 13 de novembre, el diari Ara va publicar un article de F. Xavier Vila, director del CUSC i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, on valora el nou moder lingüístic escolar presentat pel Departament d’Ensenyament.

El nou model lingüístic escolar, una aposta

El “model plurilingüe i intercultural” presentat pel departament d’Ensenyament podria convertir-se en el revulsiu que necessita l’escola per millorar en el terreny lingüístic, però també podria quedar en paper mullat o fins i tot representar un retrocés, depenent de diversos factors… Continua llegint.

 

Resultat d'imatges de ara diari

Conferència: «Llengua i identitat», a càrrec de Carme Junyent (amb F. Xavier Vila, M. Teresa Cabré i Albert Branchadell)

El 22 de novembre a les 18.30 h, a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, tindrà lloc la conferència «Llengua i identitat» de la professora de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB Carme Junyent, inclosa en el cicle Debats UB: Catalunya i Espanya. A la taula rodona, hi participaran M. Teresa Cabré, professora de la UPF; Albert Branchadell, professor de la UAB, i Francesc Xavier Vila, de la UB i director del CUSC.

Hi esteu tots convidats!

Resultat d'imatges de carme junyentResultat d'imatges de maria teresa cabreResultat d'imatges de f xavier vilaResultat d'imatges de albert branchadell

Toni Mollà presenta ‘La llengua de la plaça’ al seminari del CUSC

El proper divendres, 16 de novembre, en el marc de la celebració dels 20 anys del CUSC, el sociòleg de la llengua i periodista valencià Toni Mollà ens acompanyarà en la tercera sessió del curs 2018/2019 del Seminari de sociolingüística i política lingüística del CUSC (12h, aula 3.5, Edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona).la-llengua-de-la-placa

Mollà ens hi presentarà l’últim llibre de temàtica sociolingüística que ha publicat: La llengua de la plaça. L’espai públic, el mercat i la política lingüísica (Alzira, Bromera, 2017). El seminari, emmarcat en els actes de celebració dels 20 anys del CUSC, és gratuït i obert al públic, i no cal inscripció per a participar-hi. Us animem a assistir-hi, valdrà la pena!

Toni Mollà (Meliana, 1957) és Llicenciat en Periodisme per la UAB, Doctor en Sociologia per la UV, i sens dubte un dels referents clau de la sociolingüística valenciana. Autor i editor de nombroses obres de temàtica sociolingüística, entre les quals destaquen els tres volums del Curs de sociolingüística (1987-1991) escrits a quatre mans amb Carles Palanca (primer volum) i Amadeu Viana (segon i tercer volums), i el seu Manual de sociolingüística, de 2002. Tots publicats a la col·lecció «Graella» de l’editorial Bromera: l’única col·lecció de temàtica sociolingüística que es publica en català, i que dirigeix ell mateix. Ha estat docent de la Universitat de València i ha impartit cursos al Graduate Center de la City University of New York i també a la Universitat de Brown, als Estats Units.

240880_100182836804492_822747600_o.jpg

Toni Mollà

Quico Sallés a la UB: «Premsa, opinió, procés i justícia: les realitats paral·leles»

 

cartell mcom-logos-1

El 9 de novembre a les 10 h, a l’aula 0.3 de l’Edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la UB, tindrà lloc la conferència inaugural del Màster de Comunicació Especialitzada, a càrrec del periodista Quico Sallés, titulada «Premsa, opinió, procés i justícia: les realitats paral·leles».

Aquest acte compta amb la col·laboració del CUSC i de la Facultat de Filologia de la UB.

 

Resultat d'imatges de quico salles

Quico Sallés