Article sobre la història del CUSC-UB a Estudis Romànics

F. Xavier Vila, director del CUSC-UB, i Avel·lí Flors-Mas, secretari, signen un article sobre les dues dècades de trajectòria del centre que acaba d’aparèixer publicat en el volum 43 d’Estudis Romànics, editada per l’Institut d’Estudis Catalans.

En les conclusions, els autors repassen els mèrits i els reptes pendents per al centre, i apunten que:

«Durant la seva segona dècada de vida, el CUSC ha consolidat el seu paper de centre de referència pel que fa a la recerca en sociolingüística i política lingüística al país. El centre ha generat recerca pròpia i l’ha difosa entre la comunitat científica, ha format nous investigadors, ha transferit coneixement especialitzat a les institucions i els organismes interessats, i ha procurat fer accessible aquest coneixement també entre el públic general interessat. Al llarg dels anys, ha construït sinergies amb les institucions del seu ram i ha bastit aliances amb grups i centres similars d’altres països que li han permès participar en diverses iniciatives internacionals i projectar fora de les nostres fronteres part de la recerca feta al país»

L’article està disponible en aquest enllaç.

Bon Nadal i bon 2021!

Des del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació us desitgem un bon Nadal i un 2021 millor que l’any que acomiadem. La postal representa part del repertori lingüístic de la nostra comunitat de recerca, que cada dia va creixent.

Presència del CUSC al cicle de la SOCS sobre el model lingüístic de l’educació obligatòria a Catalunya

Entre el desembre de 2020 i el març de 2021, la Societat Catalana de Sociolingüística, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, ha organitzat un cicle de reflexió i debat sobre el model lingüístic de l’educació obligatòria a Catalunya.

En l’activitat, estructurada entorn de quatre taules rodones amb diferents focus temàtics, hi intervindran diversos membres del CUSC. F. Xavier Vila, director del centre, participarà en la primera taula, dimecres 9 de desembre, sobre els principis i resultats del model de conjunció en català, juntament amb Joaquim Arnau, Francina Martí i Carme Rider. Dimecres 10 de febrer, Eva Pons intervindrà en la tercera taula, sobre la conflictivització de l’educació lingüística a Catalunya, que també comptarà amb la participació de Pere Mayans i Àlex Gutiérrez. De la seva banda, dimecres 13 de gener Llorenç Comajoan moderarà la segona taula del cicle, sobre «Reptes i oportunitats de l’educació lingüística a Catalunya: la realitat dels centres educatius», en què participen com a ponents Xavier Planàs, Puri Pinto i Xavier Diez.

L’activitat de celebrarà en línia. Podeu accedir als enllaços per seguir les sessions al web de la SOCS.

F. Xavier Vila participa al webinar “La llengua a TV3”, organitzat per la Fundació Congrés de Cultura Catalana

Dimecres 14 d’octubre de 2020, a les 18:30h, F. Xavier Vila, director del CUSC-UB i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB, participarà en un webinar sobre “La llengua a TV3” organitzat per la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

A la taula rodona hi intervindran també Vicent Sanchis, director de TV3, i Juliana Canet, comunicadora.

La llengua a TV3

Més informació i inscripcions a https://fundaciocongres.cat/la-llengua-a-tv3/

Marina Massaguer i Avel·lí Flors-Mas a la IV Jornada de Dinamització Lingüística

Imatge

Dilluns vinent, 5 d’octubre, tindrà lloc la IV Jornada de Dinamització Lingüística, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

La jornada, que es podrà seguir en línia, se centrarà en les actituds, representacions i comportaments lingüístics, i comptarà amb ponències d’experts d’arreu dels territoris de parla catalana, entre els quals dos investigadors del CUSC-UB: Marina Massaguer i Avel·lí Flors-Mas. A més, hi intervindran Isidor Marí, Bernat Joan, Nanda Ramon i Mireia Trenchs.

Les persones interessades es poden inscriure a la jornada fins dimecres, 30 de setembre, en aquest enllaç.

Nova publicació: “Llengua i dialectes: esperances per al català, el gallec i el basc”

Les Edicions de la Universitat de Barcelona acaben de publicar, dins de la Col·lecció Lingüística Catalana, el volum Llengua i dialectes: esperances per al català, el gallec i el basc, editat per Maria Pilar Perea i per Emili Boix-Fuster, membre del Consell de Direcció del CUSC-UB.

El volum recull les contribucions que es van presentar a la vint-i-cinquena edició del Col·loqui Lingüístic de la Universitat de Barcelona (CLUB 25), que va tenir lloc el 17 de novembre de 2017 amb el títol «Un CLUB més que un Club: 25 anys enraonant sobre la llengua». Està estructurat en dos apartats, el primer dedicat a qüestions sociolingüístiques i de política lingüística, amb reflexions sobre «L’abast, les possibilitats i els límits de les polítiques lingüístiques», i el segon a aspectes dialectològics, amb el títol «Estàndard, dialectes i dialèctica». A més de les ponències del CLUB 25, el volum incorpora dos textos inèdits sobre la situació del basc i del gallec, respectivament.

El llibre compta amb aportacions de diferents membres del CUSC-UB: a més d’editar el volum, Emili Boix-Fuster hi publica un capítol titulat «Polítiques lingüístiques: per què tanta intolerància envers la diversitat?», i també hi participen Albert Bastardas («Polítiques lingüístiques: possibilitats, límits i accions») i Pere Comellas («Les polítiques lingüístiques i la diversitat: compatibles?»).

Podeu adquirir el llibre en aquest enllaç, en què també podreu consular l’índex i la introducció del volum, a càrrec dels editors.

.

Disponibles els enregistraments dels seminari web del curs 2019/2020

La crisi sanitària i el confinament a causa de la COVID-19 va obligar a reprogramar el tram final del curs 2019/2020 del seminari de sociolingüística i política lingüística del CUSC-UB com a seminaris web entre el 12 de juny i el 10 de juliol de 2020.

Els cinc seminaris web van ser enregistrats i es poden recuperar, ara, al canal de YouTube del CUSC-UB, en la llista de reproducció «Seminaris».

Avel·lí Flors-Mas i Marina Massaguer a la Sisena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra

catedra upfEls dies 19 i 20 de novembre de 2020 se celebrarà la Sisena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra (UPF), dedicada a les «Accions polítiques sobre la llengua: adequació i eficàcia». La jornada proposa una reflexió sobre les polítiques lingüístiques a Catalunya d’ençà de la primera Llei de Normalització Lingüística (1983), i n’abordarà els resultats, la capacitat d’adaptació als canvis socials i polítics, i les prioritats en l’escenari actual.

En la jornada hi participaran dos investigadors del CUSC: Avel·lí Flors-Mas serà l’encarregat de la conferència inaugural, el 19 de novembre, amb el títol «Canvis socials i evolució de les polítiques lingüístiques a Catalunya (1979-2020)». En segon lloc, el 20 de novembre hi intervindrà Marina Massaguer, amb una ponència sobre «Els joves i la política lingüística». En la jornada també hi intervindran Maria Sabaté-Dalmau (UdL) i Vicent Climent-Ferrando (UPF i Càtedra UNESCO de Polítiques Lingüístiques per al Multilingüisme).

Tota la informació i el formulari d’inscripció es poden trobar en aquest enllaç.

Nova edició en línia del curs «Els discursos sobre la promoció del català»

El curs acadèmic 2020/2021 se celebrarà la segona edició d’aquest curs d’extensió universitària, reconegut com a certificat d’extensió universitària per la Universitat de Barcelona (3 crèdits ECTS), que com a novetat tindrà lloc en línia entre l’octubre de 2020 i el maig de 2021.

2020-21 Curs discursos CUSCEl curs s’adreça a diferents perfils de destinataris, sense requisits de titulacions prèvies, i té com a objectius proporcionar un coneixement específic sobre els discursos que s’utilitzen en l’àmbit de la promoció de la llengua catalana i dotar els i les estudiants de capacitat de resposta argumentativa. Té una durada de 75 hores, amb 30 hores de sessions de docència síncrona en línia, de caràcter teòric i pràctic, i 45 hores de treball autònom dels estudiants. Les sessions en línia combinaran ponències d’acadèmics experts amb seminaris pràctics conduïts pel personal investigador del CUSC—Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. La preinscripció està oberta entre l’1 de juliol i el 15 de setembre de 2020, i les places són limitades.

El curs l’organitza el CUSC amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona.

Tota la informació sobre el curs està disponible al web https://www.ub.edu/discursospromociocatala/

Es publica el primer estudi sobre l’ús del català en continguts de YouTube i Instagram adreçats al públic juvenil

Els investigadors del CUSC Marina Massaguer, Avel·lí Flors-Mas i F. Xavier Vila són els autors de l’informe Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per a la promoció de l’ús de la llengua, publicat i finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Política Lingüística.

Es tracta de la primera recerca sobre les tries lingüístiques en en els continguts generats per estrelles del món digital amb més impacte entre el públic adolescent i jove de Catalunya. S’hi analitzen els factors econòmics i ideològics que afavoreixen la tria del castellà en aquest camp, però també s’hi constata la consolidació d’un espai per als creadors en llengua catalana, amb un notable ressò i impacte. A més, l’informe inclou un seguit de propostes per a promoure l’ús del català en els continguts de les xarxes, amb l’objectiu de prevenir la diglòssia digital i afavorir la completesa funcional de la llengua catalana.

La publicació provisional de l’informe es pot llegir completa en aquest enllaç.

Presència als mitjans

 1. El Govern vol impulsar el català a YouTube, Instagram i a les xarxes socials més influents, Mirall, 12/06/2020
 2. El Departament de Cultura impulsa un estudi per incrementar l’ús del català en el món dels youtubers, instagramers i els influenciadors en xarxes socials, L’Unilateral, 14/06/2020
 3. Un estudi concreta mesures per fomentar el català entre ‘youtubers’ i ‘instagramers’, comunicació21, 15/06/2020
 4. L’hora dels youtubers en català, Diari de la Llengua, 17/06/2020
 5. Es publica el primer estudi sobre l’ús del català en continguts de Youtube i Instagram per a joves, Universitat de Barcelona, 18/06/2020 (en castellà, en anglès)
 6. First study on use of Catalan in Youtube and Instagram content for young adults, Mirage News, 19/06/2020
 7. Marina Massaguer: ‘És vital recuperar el canal juvenil de TV3’, VilaWeb, 24/06/2020
 8. El català també és per als influenciadors?, ViaEmpresa, 01/07/2020
 9. Marina Massaguer: ‘Els joves ja no busquen una comunicació unidireccional sinó participar i poder deixar un missatge a l’Instagram de Dulceida’, fundacio.cat, 02/07/2020
 10. Youtubers, instagramers i tiktokers en català, la revolució que ha de venir, taula rodona al canal de YouTube de la Fundació.cat, 16/07/2020
 11. El futur incert del català: serà una llengua del segle XXII?, Públic, 19/07/2020
 12. Quin és l’ús del català entre els joves?, amb Marina Massaguer, Reinald Besalú i Arnau Rius. El matí de Catalunya Ràdio, 22/07/2020
 13. YouTube en català, un genet solitari en expansió però sense paraigües públic, mèdia.cat, 09/09/2020