Candidatures per a mestres i professors a La Bressola

La Bressola
La Bressola ha obert candidatura per a professors de català, anglès i història. S’atendran candidatures tant de mestres de primària, com de professors de secundària.
Per a presentar-vos-hi només cal que envieu el vostre CV i una carta de motivació a l’adreça escoles@bressola.cat .

 

Sociolinguistics Summer School 8

sss8

El Sociolinguistics Summer School 8, enguany titulat «COST New Speakers Training School»,  se celebrarà a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona del 4 al 7 de juliol del 2017.

Aquesta escola d’estiu s’adreça a estudiants de postgrau i doctorat, i a investigadors novells. En la present edició es combinarà la discussió dels resultats preliminars dels diferents estudiants amb  tallers i ponències planàries, aquestes últimes obertes al públic general.

L’escola d’estiu comptarà amb la participació dels membres CUSC-UB, Xavier Vila, Josep Ubalde i Nicola Vairello. Ja podeu consultar el programa i el llibre d’abstracts de les activitats i ponències que es duran a terme.

Organitza: Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Xarxa COST sobre nous parlants en una Europa multilingüe i el CUSC-UB, amb la col·laboració de l’Obra Social de La Caixa i la Societat catalana de Sociolingüística (SOCS).

Accessible en línia el vídeo del seminari Complèxica 15

Ja es pot consultar el vídeo del quinzè seminari de la sèrie Complèxica – Seminaris per a la transdisciplinarietat, celebrat el dijous 8 de juny del 2017. El seminari, titulat «El significado como sistema complejo», va ser a càrrec d’Alexander Andrason (Universitat d’Stellenbosch).

«Les conseqüències de les polítiques lingüístiques soviètica i russa: l’exemple txuvaix» Hèctor Alòs

El dijous 8 de juny, la “Revista de Llengua i Dret” va publicar al seu blog un article d’Hèctor Alòs titulat «Les conseqüències de les polítiques lingüístiques soviètica i russa: l’exemple txuvaix». L’article presenta la situació sociolingüística del txuvaix a través d’una descripció de la política lingüística soviètica i de com les ideologies lingüístiques promogudes en aquesta època segueixen dominant en el discurs i la política lingüística russa actual.

El problema central és que les ideologies lingüístiques no han canviat. Sense que hi tinguin absolutament res en contra, les autoritats no veuen més funcions per al txuvaix que algunes de simbòliques o rituals. Tot i ser idioma oficial, parlat com a primera llengua per aproximadament la meitat de la població, i tenir dret els ciutadans a adreçar-se a les autoritats en txuvaix, no hi ha cap rètol informatiu en cap oficina governamental en txuvaix, ni tampoc tinc notícia de l’existència de cap formulari administratiu bilingüe. […]

Tot plegat fa que la substitució lingüística a les ciutats de Txuvàixia es manté. Pesen molt en l’elecció de la llengua de comunicació amb els fills els prejudicis lingüístics inculcats en l’època soviètica, a banda que l’educació totalment o majoritàriament en rus reforça el seu ús a les llars.

Font: Revista de Llengua i Dret

 

Resum de la novena sessió del seminari del CUSC-UB

El passat divendres, 2 de juny, es va celebrar la novena sessió del Seminari de Sociolingüística i Política Lingüística del CUSC-UB, aquesta vegada a càrrec de Nicola Vaiarello, que va comentar el llibre Language Rights and Duties in the Evolution of Public Law, de Giovanni Poggeschi (Nomos Verlagsgesellschaft, 2013).

Si no vau poder assistir al seminari, ja teniu disponible en línia al blog del seminari un resum complet de les aportacions que ens va fer Nicola Vaiarello.

Language Rights and Duties in the Evolution of Public Law presenta estudis de cas de països democràtics i també autoritaris, que prenen en consideració o no la protecció dels drets (lingüístics i d’altres tipus) de les minories. […] L’autor afronta la qüestió de la utilitat i la necessitat de disposar de regulacions legals sobre les llengües, i constata que si bé encara no existeix una consciència forta sobre aquesta necessitat, el procés de democratització a escala global genera un interés creixent sobre aquestes qüestions.

Font: Blog del seminari del CUSC

Desena sessió del Seminari de Sociolingüística i Política Lingüística del CUSC-UB

Aquest divendres, 16 de juny a les 12h (aula 1.6 de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona), se celebrarà la desena sessió del Seminari de sociolingüística i política lingüística del CUSC-UB.

En aquesta ocasió, Rubén Fernàndez (Universitat de Barcelona) ens parlarà sobre la política lingüística a Hawaii durant el segle XIX.

Hawai